utrygge uden for buret

Artikler om pasning og pleje af tamrotter, ideer til foder, forslag til forbyggelse af sygdomme, hvilken medicin du plejer at benytte? Tips og ideer, buropbygning osv. Kun fantasien sætter grænsen.

Moderators: Rakkaus, Lylle My, Alenya

Post Reply
ryliss
DTF Forum Medlem
Posts: 22
Joined: Wed Aug 01, 2012 4:05 pm
Location: silkeborg

utrygge uden for buret

Post by ryliss » Wed Dec 19, 2012 10:58 pm

hejsa

jeg har som jeg skriver i min præsentation fået 2 søde, aktive og trygge rotter.... i buret.

de er vildt kælne og nysgerrige, og kommer straks man åbner buret for at blive nusset.

siden jeg fik dem i slutningen af august så prøvet at tage dem ud og vænne dem til omgivelserne og sofa hygge.
men de vender bare rundt og styrter tilbage i buret hvor de så vender om og siddende i lågen tigger om opmærksomhed.

jeg syntes selv jeg har prøvet alt, godbidder i sofaen der bare ligger og venter på dem, tæpper, en gammel (brugt) trøje der lugter af mig, toiletruller og at sidde med dem i tøjet for ligesom at give dem varme og tryghed.

det virker bare ikke, de gør hvad de kan for at finde tilbage i buret og efter ca 15-30 min giver jeg op og lader dem komme ind. lågen til buret får så lov at stå åben så de selv kan komme ud.

men de sidder bare i lågen og tigger nus, og når jeg for at lokke dem, lader dem være og håber de selv kommer ud, så kravler de op i deres køjer eller andre hyggekroge og lægger sig til at sove.

jeg er så småt ved at opgive at gøre dem trygge uden for buret og bare acceptere at de er "burrotter" og kæle med dem der.

men er der nogle der har et råd eller to jeg kan prøve? for det er altså nemmere at hyggenusse når de vil sidde på skulder, skød, i håret eller hvor de nu kan lære at sidde og nusse. end at sidde med armen inde over en metalkant i buret.

hilsen Ryliss
Den lykkelige ejer af mit første rottepar Bond og Femmer, og den ældre dame Ayla som dog er en kat.

User avatar
Lylle My
Site Admin
Posts: 5912
Joined: Sat Jul 24, 2010 10:40 am
Location: Aalborg

Post by Lylle My » Thu Dec 20, 2012 12:27 am

Kors, det lyder godtnok til at være et par yderst stædige gutter, du dér har fået dig... for ja, jeg kan se at du allerede HAR prøvet alle de normale metoder til at lokke de små basser ud.

Jeg kan endda forstå at deres bur står, så de altid har mulighed for at gå ud på sofaen - men at de bare ikke har LYST til at udforske verden udenfor. Det virker mest af alt som om de er så mageligt anlagte, at de foretrækker at underholdningen kommer til dem, frem for at de selv skal have besværet (og utrygheden) ved at opsøge den.
Normalt vil rotternes naturlige nysgerrighed hurtigt lokke dem ud for at udforske et nyt område lidt efter lidt, men åbenbart er dine drenge mere magelige end nysgerrige. :lol:

Du kunne måske prøve at gå super-langsomt frem? f.eks. ved kun at lade dem få deres godbidder, hvis de læner sig så langt ud af lågen, at de NÆSTEN er helt ude, men stadig har rumpen inde i buret - og så, når de efter en tid helt naturligt og uden nervøsitet strækker sig ud efter den, så holde godbidden en anelse længere væk, så de bliver nødt til at tage et enkelt skridt længere ud for at få fat i den.
Det er en tålmodighedskrævende metode der godt vil kunne tage et godt stykke tid, men hvis de først er nået så langt at de kan træde et skridt væk fra lågen efter godbidden, kan du evt. sætte en lille skål med godbidder et par centimeter fra lågern... og se, om dét ikke vil kunne lokke dem til at kravle ud for at bortføre det lækre guf én bid ad gangen, så de kan flytte hele lageret ind i buret og gemme det dér.
Under "træningen" må lågen selvfølgelig aldrig blive lukket, mens de er ude - for så vil de temmelig sikkert ikke turde bevæge sig ud igen... fordi de så ikke vil stole på at de vil kunne smutte ind i deres trygge bur igen, hvis nervøsiteten for alt det ukendte skulle tage overhånd.

Hvordan vil du forøvrigt have det med tanken om at anskaffe dig en tredje rottebaby? En gruppe på tre fungerer altid bedre end en gruppe på to, og der er en ret god mulighed for, at en lille legesyg og nysgerrig baby vil hilse den åbne låge velkommen, og vil begynde at smutte ud og ind på korte ture... På dén måde vil "de gamle" opdage at der ikke sker noget slemt med den lille ny, når den går på eventyr udenfor buret (og hvis de gamle opdager, at den lille ny jævnligt finder en masse lækker mad derude - så vil det VIRKELIG være svært for dem at modstå fristelsen til at følge med den ud på "godbids-jagt" :wink: )

Der ER også dén mulighed, at de føler sig utrygge ved katten. Jeg har selv kat, og nogle af mine rotter har elsket den fra første øjekast og har straks drønet ud for at æde kattemaden ud ad munden af den... mens andre går i vild panik og drøner ind i buret med 100 km i timen, så snart katten vifter med et øre i den anden ende af stuen. :shock:
4 lækre hanrotter, 2 dværgpapegøjer, 4 nymfeparakitter og 1 fritgående kanin

ryliss
DTF Forum Medlem
Posts: 22
Joined: Wed Aug 01, 2012 4:05 pm
Location: silkeborg

stædige krabater

Post by ryliss » Thu Dec 20, 2012 1:15 am

jah. jeg har faktisk overvejet en tredje, men jeg har fået en ny kæreste der bestemt ikke bryder sig om tanken om rotter. han er rigtig bange for dem.

indtil videre har han tilbudt at prøve at holde Bond (den der er mest rolig når man holder ham) men jeg har sagt det nok er bedst han bare nusser gennem bur, for tror ikke en nervøs kæreste med en nervøs rotte er særlig smart.

men jeg er ret sikker på han ikke vil bifalde flere rotter lige nu.

til den om de er bange for katten...

Ayla blev som lille killing fundet i en kasse sammen med to søstre. den ene var død, den anden døde inden for det første døgn og ayla overlevede som flaskekat. på det tidspunkt havde jeg en kæreste med 6 rotter (ham er fik mig til at elske totter :) ) og ayla lærte ret hurtigt at rotter ikke er mad, men bare hyggelige at se på.

så hun har aldrig været efter mine, og selvom de første dage var tydeligt at rotterne var bange for hende, så var hun så rolig og sad bare og betragtede dem i buret at de vovede sig tættere og tættere på.

bond er i dag ret ligeglad med hende, mens femmer er vildt glad for hende (som du siger, nogle kan lide, andre kan ikke, det er vist personlighed) når hun kommer hen til buret nusser de næser (ayla og femmer) og femmer slikker hende rigtig tit på næse og panden. ayla spinder bare.

så engang imellem bliver femmer fræk og "bider" hende i næsen. hun flygter så og hendes hurtige bevægelser kan gøre at hun rammer buret så det rasler og larmer ret meget.

men femmer rører det ikke, han ser bare efter hende. Bond hopper lige engang fra hvor han nu ligger, og kikker sig så om som for at sige "hvad skete der lige der"

så tror ikke katten er problemet, i hvert fald ikke for femmer.

jeg er selv igang med det der med godbidder i håndflanden, som de så skal strække sig efter. her er bond hurtigst til at lære.
men de kommer bare aldrig længere end til at mindst et bagben står på lågen. skal de længere giver de op og vender om.

men det kan da godt være det bare skal gøres med uendelig tålmodighed. vil i hvert fald prøve hver dag i en periode og se om jeg ikke kan lokke med dem.

jeg har prøvet ´den metode siden fredag sidste uge.

men jeg bliver da bare ved og prøver om det ikke godt vil lykkedes til sidst.

skal nok opdatere med vores fremskridt :)
Den lykkelige ejer af mit første rottepar Bond og Femmer, og den ældre dame Ayla som dog er en kat.

Post Reply