Dansk Tamrotte Forum

Samlingsstedet for tamrotte ejere i Danmark
Dato og tid er tors okt 18, 2018 5:44 am

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 5 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: søn maj 12, 2013 9:26 pm 
Offline
DTF Forum Medlem

Tilmeldt: lør mar 16, 2013 11:19 pm
Indlæg: 2
Geografisk sted: Danmark
Hej alle sammen :D

Jeg er helt grøn som rotteejer og jeg håber at nogle her inde vil hjælpe mig med mine spørgsmål.
Jeg har længe ønsket mig rotter og for godt 3 måneder siden fik jeg 3 nuttede små rotteunger :D Jeg blev forsikret om at alle 3 var hanner af opdrætteren og det har jeg stolet på lige siden... MEN efter en forlænget weekend kommer jeg hjem og begynder at skifte deres bur da jeg finder 9 små rotteunger liggende i bunden af buret. :shock:
Jeg må indrømme at jeg panikkede lidt og skyndte mig at finde et bur mere (havde et ekstra i kælderen) som jeg lagde "reden" med ungerne over i. Jeg kiggede så alle mine rotter igennem og min siameser er den eneste som havde en del dievorter på maven... Jeg tror 99% på at "han" er moderen, fordi "han" havde taget en del på her på det sidste, men jeg havde ikke tænkt mere ved det, da jeg jo har fået at vide at de alle var hanner.. Jeg er nemlig ikke god til at se forskel på kønnene :oops:
Mit spørgsmål til jer er så... Er det okay at jeg flyttede mor og unger over i et andet bur da jeg fandt ud af det, for har læst her inde (først efter at jeg havde flyttet dem) at de helst ikke skal flyttes efter fødslen :( men som sagt var jeg lidt chokeret og nu er jeg bange for at have gjort noget forkert... Kan en nybagt rotte-mor afvise sine unger eller noget i den stil pga. flytning? :cry: og hvordan passer jeg dem bedst så de små nyfødte har det godt? :D


Top
 Profil  
 
 Titel:
Indlæg: søn maj 12, 2013 9:46 pm 
Offline
Rotteforum afhængig

Tilmeldt: ons feb 11, 2009 12:31 am
Indlæg: 3549
Geografisk sted: Odense
Du må gerne flytte ungerne efter fødslen, jeg tager altid ungerne ud og tjekker at alle er okay efter min hun rotte har født. det er helt rigtig gjort at du har flyttet rotte mor til et andet bur så hun har fred med ungerne.
Nu skal du sådan set bare give hende rigeligt med guf, hun kan nærmest ikke få for meget hun har jo digende unger. Her hjemme giver jeg gerne min hun rotte killinge mad, babygrød og hvad jeg nu ellers kan finde på af lækre ting til mor rotte ud over hendes normale foder selvfølgelig.

_________________
Hilsen Sanne.
Tøserne: Ima, Tatia, Sara, Katrine, Rain, Alma, Jupiter og Mercury.


Top
 Profil  
 
 Titel:
Indlæg: fre maj 17, 2013 12:03 pm 
Offline
Rotternes Herre

Tilmeldt: man mar 15, 2010 3:39 pm
Indlæg: 1754
Geografisk sted: Amager
Det er rigtigt som du har læst, at man ikke ordner bur eller flytter på reden hos unger det første stykke tid. Og ja, der er en risiko for, at deres mor bliver stresset og ikke kan finde ud af at passe dem ordentligt. Men det er helt rigtigt at flytte dem i din situation - at have unger i samme bur som andre rotter kan være voldsomt stressende for en mor-tot, og der er en risiko for, at hannerne vil skade ungerne, hvis de var blevet der.

Der er forskel på at flytte reden og håndtere ungerne.

Mor-tot har brug for masser af nærring til at producere mælk til de små. Jeg synes det er lidt fejlagtigt at kalde det "guf", da tomme kalorier ikke har noget at gøre i et barselsbur. Proteiner, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler skal i fokus. Et godt grundfoder for det første.
Herhjemme får de altromin manitenance som standard, og altromin fortified i barselsbur. Men du skal ikke begynde at lave for drastisk foderskift på hende nu.
Jeg bruger gerne havregrød lavet på vand, og rører så forskellige gode ting i. Torskerogn, æg, kattevådmad, grønkål mv.
Færdiglavet babygrød indeholder ofte frygtelig meget sukker, men tanken er god nok - det skal bare være hjemmelavet.

Håber det går godt med babyerne?
Hvis du giver en lidt mere nøjagtig angivelse af hvor du er fra, kan det være der er nogen med erfaring med kuld, i nærheden af dig, der kan/vil hjælpe :)

_________________
Billede


Top
 Profil  
 
 Titel:
Indlæg: fre maj 17, 2013 4:18 pm 
Offline
DTF Forum Medlem

Tilmeldt: lør mar 16, 2013 11:19 pm
Indlæg: 2
Geografisk sted: Danmark
Tusind tak for de gode råd :D
Rottemor er gudskelov født til at være mor, for hun tager sig rigtig godt af dem ^_^
Hun ammer som hun skal, hun lavede dog en ny rede og flyttede alle ungerne efter at jeg havde lagt dem over i det nye bur til hende.
Det med havregrøden lyder som en rigtig god idé :D skal prøve at se om hun vil have det :wink:

Er der ellers noget man kan give hende som ville være godt fodertilskud? og hvad med ungerne når de engang begynder at spise? :D


Top
 Profil  
 
 Titel:
Indlæg: man maj 20, 2013 12:34 pm 
Offline
Rotternes Herre

Tilmeldt: man mar 15, 2010 3:39 pm
Indlæg: 1754
Geografisk sted: Amager
Dejligt at høre hun har styr på det! :)

Det er helt naturligt at lave en ny rede, og det giver god mening hun flytter sine unger til et "nyt sikkert sted" efter at være blevet forstyrret. De fleste af vores tamrotter har heldigvis et rigtig stærkt naturligt instinkt for at passe deres unger.

Der er mange ting man kan give som tilskud. Tænk sundt og nærringsrigt, frugt, grønt, ukrydret kød, og prøv dig frem med hvad der vækker begejstring hos lige din mor-tot.

Ungerne begynder at spise selv når de er 2,5 - 3 uger gamle. Det fint med grød eller lignende der er nemt at tygge, i overgangen. De spiser som udgangspunkt det deres mor spiser.

_________________
Billede


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 5 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer

Søg efter:
Hop til:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team